De verschillende soorten brood op een rijtje
Het is logisch dat je niet altijd wat kan maken van de verschillende etiketten op broodverpakkingen en bakmixen. Wij leggen je het verschil tussen de soorten brood haarfijn uit!
Maak het jezelf gemakkelijk met onze bakproducten!
In dit artikel ontdek je ...
De verschillende soorten brood en hun ‘kleuren’
Stokbrood, harde broodjes, focaccia... brood bestaat in alle maten, vormen en natuurlijk ook in verschillende smaken. Maar als je voor het rek met de verschillende broodbakmixen staat, vraag je je misschien toch af wat het verschil is tussen al die lekkere soorten brood. Bij je keuze is het handig om te weten dat je brood grofweg kan indelen in 4 soorten met elk hun eigen ‘kleur’ én specificaties.
- Witbrood
- Volkoren brood
- Bruinbrood
- Meergranenbrood
Het type brood wordt bepaald door het type meel of de bloem die men gebruikt. Meel en/of bloem zijn de hoofdingrediënten van brood en bestaan uit gemalen graan, meestal tarwe. Ook maïs en andere zetmeelrijke producten worden gebruikt. De graankorrel bestaat uit een meelkern, de zemel en de kiem – van de hele graankorrel maakt men meel. Het fijnste maalsel van alleen de kern, heet bloem.
Verschillende ingrediënten geven je brood een typische kleur. Vooral moutmeel heeft een grote invloed op de kleur van je brood en op de smaak: hoe meer mout, hoe donkerder het brood. Moutmeel bestaat uit gekiemde en gemalen tarwe- en gerstekorrels die worden gebrand. Tijdens het kiemproces wordt het aanwezige zetmeel door enzymen omgezet in maltose waardoor het brood donker wordt.
Ook gekarameliseerde suiker geeft je brood een donkerder kleurtje. Brood dat gebakken is met witte bloem kan er dus wat donkerder door uitzien. Ontdek alles over de voedingswaarde van verschillende soorten brood op de adviespagina over gezond brood.

Welke soorten brood bestaan er?
Witbrood
- Witbrood wordt gebakken van tarwebloem waar men de kiem en de zemel volledig heeft uitgezeefd. Het brood wordt dus met het binnenste gedeelte van de tarwekorrel gebakken. Je gebruikt bloem, water, gist en zout om witbrood te maken. Een witte boterham voorziet je van de nodige energie, vezels, vitaminen en mineralen, maar wel net iets minder dan bruin- en volkorenbrood dat doet. Witbrood is natuurlijk wel een heerlijke lekkernij!
- Er bestaan verschillende soorten witbrood, zoals tijgerwit, casinobrood, knipwit, lampionbrood, rondwit, stokbrood, vloerbrood, Weense snijder... Broden, zoals casinobrood en lampionbrood, worden gebakken in een speciale afsluitbare bus of broodblik.
Onze selectie bakmixen voor witbrood:
Volkorenbrood
- Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel: het meel van de hele graankorrel. In tegenstelling tot bruinbrood wordt volkorenbrood 100% gemaakt van volkorenmeel – en dus geen volkorenmeel in combinatie met bloem in de 50/50-verhouding zoals bij bruinbrood. Meestal bestaat volkorenbrood uit tarwe, maar je vindt bijvoorbeeld ook rogge en spelt terug.
- Er bestaan verschillende soorten volkorenbrood, zoals boerenvolkoren, fijn volkoren, grof volkoren (70% volkorenmeel en 30% gebroken graankorrels), supervolkoren (100% gebroken graankorrels) en zonnepit volkoren.
Onze selectie bakmixen voor volkorenbrood:
Bruinbrood
- Bruinbrood (ook wel grijsbrood of donkerbrood) noemt men weleens tarwebrood, alhoewel witbrood en volkorenbrood ook van tarwe gemaakt kunnen worden. Je maakt bruinbrood met volkorenmeel en met bloem: het bevat dus, in tegenstelling tot witbrood, wél zemelen en kiemen. De zemelen zijn met het blote oog zichtbaar in je boterham. Het bruinbrood bestaat meestal uit een 50/50-combinatie van bloem en volkorenmeel – in tegenstelling tot volkorenbrood dat alleen volkorenmeel bevat.
- Er bestaan verschillende soorten bruinbrood, zoals boerenbrood, tarwerond, tarweknip, stokbrood en bruin lampion- en casinobrood.
Onze selectie bakmixen voor bruinbrood:
Meergranenbrood
- Meergranenbrood wordt gemaakt van verschillende graansoorten, zoals bijvoorbeeld rogge met maïs en gerst met tarwe. Soms gebruik je alleen bloem als basis, maar ook volkorenmeel is mogelijk. Meergranenbrood krijgt z’n typische uitzicht door de noten, zaden en pitten die men aan het deeg toevoegt.
- Er bestaan verschillende soorten meergranenbrood, zoals waldkorn, vikorn, sovitalbrood, pandabroodje en donker meergranen.
Onze selectie bakmixen voor meergranenbrood:
Varianten op de 4 klassieke broden
Er zijn vele varianten van de 4 hoofdsoorten brood te koop. Zo zijn er verschillende donkerbroodsoorten en soorten volkorenbrood te koop. Bij de bakker en op het schap met de broodbakmixen, zie je ook vaak de termen spelt-, rogge- en (zuur)desembrood terug. Zie je door al die verschillende benamingen het brood niet meer? Wij zetten de populaire broodvarianten voor je op een rijtje.
Type brood | Beschrijving |
(zuur)desembrood | - Zuurdesem maak je met desemdeeg: brooddeeg op basis van meel en water zonder er bakkersgist aan toe te voegen. - Het deeg rijst door het fermentatieproces dat op gang komt. Verschillende micro-organismen gaan aan het werk om je brood overheerlijk te maken. - Zuurdesembrood heeft een licht zure smaak en kan je langer bewaren. - In je Aveve-winkel vind je bakmixen terug voor desembrood: Aveve All-In Zuurdesembrood en Aveve All-In Speltdesembrood |
speltbrood | - Spelt is een tarwesoort die het erg goed doet in brooddeeg en een lekkere smaak geeft. - In recepten kan de hoeveelheid tarwemeel door een gelijke hoeveelheid speltmeel of speltbloem worden vervangen. - In je Aveve-winkel vind je bakmixen terug voor speltbrood: Aveve Wit Speltbrood, Aveve All-In Speltbrood en Aveve Volkoren Speltbrood. |
roggebrood | - Roggebrood wordt gemaakt van water, zout en van rogge: een graansoort die net zoals spelt en tarwe tot de grassenfamilie behoort. - Soms voegt men ook gist of zuurdesem toe aan het deeg. - Roggebrood is erg rijk aan voedingsvezels en aan vitaminen. - De geur, kleur en de smaak verschillen erg van het gebruikelijke tarwebrood. Ook de bereidingswijze wijkt af, omdat roggebrood meer ‘gegaard’ gebakken wordt. - In je Aveve-winkel vind je bakmixen terug voor roggebrood: Aveve Roggebrood en Aveve Houthakkersbrood |
maïsbrood | - Maïsbrood wordt gemaakt van maïsmeel. - Vaak wordt er ook een ander soort graan in verwerkt. Het is dus bijna altijd een meergranenbrood. De combinatie met tarwemeel geeft maïsbrood z'n luchtige structuur. - In je Aveve-winkel vind je bakmixen terug voor maïsbrood: Aveve All-In Maïsbrood |
zoet brood, feestelijk brood en luxebrood | - Er bestaan verschillende soorten zoete broden, feestelijke broodjes en luxebrood. - Je kan bijvoorbeeld kiezen uit een feeststol, rozijnenbrood, croissants, briochebrood, mueslibrood, suikerbrood en notenbrood. - In je Aveve-winkel vind je bakmixen terug voor luxebrood: Aveve All-In Zoet Wit Brood, All-in broodmix Maya briochebrood en Aveve Zoet Wit Brood |
brood uit het buitenland | - Er bestaan verschillende soorten brood uit het buitenland. - Je kan bijvoorbeeld kiezen uit ciabatta, croissants, bagels, focaccia, Italiaanse bollen, kaiserbroodjes, naanbrood, pitabrood en Turks brood. - In je Aveve-winkel vind je bakmixen terug voor brood uit het buitenland: de Dagelijkse Kost-broodmixen, Aveve All-In Italiaans Kruidenbrood en Aveve All-In Olijvenbrood |
Brood in alle vormen en maten
Naast de verschillende smaken en kleuren, bestaat brood ook in allerlei maten en vormen. Zo heb je wit stokbrood, maar natuurlijk ook meergranen stokbrood. Of wat dacht je van heerlijke volkoren harde broodjes? Vind je het niet fijn om je brood in te vriezen om het langer te kunnen bewaren? Maak dan zelf eens overheerlijke crackers waar je lang van kunt genieten!
Welk soort brood je ook kiest, elk sneetje en elke hap is pure verwennerij! Begin vandaag nog met bakken met alle tips en tricks in onze complete Start2Bake-gids !
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Wil je graag meer tips en adviezen ontvangen over hoe je brood bakt en het lekkerste gebak maakt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief
Onze eerste inspirerende e-mail komt snel naar jou toe!