Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Binnen of buiten

De meeste konijnen leven buiten, maar binnen zijn ze ook gelukkig. Hoe zit dat eigenlijk met knaagdieren? Zij zitten vaak binnenshuis maar sommige doen het ook goed in de buitenlucht.

Welke konijnen en knaagdieren mogen buiten leven?

Ieder konijn kan buiten wonen. Dat geldt ook voor cavia’s, chinchilla’s en degoes. Let wel, dieren in de tuin moeten op een plek uit de wind zitten. Haal een cavia in een strenge winter wel naar binnen want extreme koude is gevaarlijk voor dit dier.

Een rat, muis, gerbil of hamster hou je het best binnen. Wegens hun natuurlijke leefomgeving zijn zij niet bestand tegen koude.

Besluit je je huisdier buiten te houden, hou het daar dan het hele seizoen. Continu wisselen tussen binnen en buiten is slecht voor de gezondheid van het dier.

Wat zijn de voordelen van binnen en buiten?

Konijnen en sommige knaagdieren mag je dus buiten houden. Toch zijn er ook redenen om ze juist in huis te houden. Twijfel je nog? Kijk dan eens naar de pluspunten van beide mogelijkheden.

De voordelen van konijnen en knaagdieren binnen:

  • stabiele temperatuur
  • minder tocht en vocht
  • meer contact met het dier

De voordelen van konijnen en knaagdieren buiten zijn:

  • meer ruimte voor een groot verblijf
  • meer natuurlijke omstandigheden
  • geen uitwerpselen binnenshuis
Konijnvriendelijke tuin – Aveve

Hoe richt ik het buitenverblijf en de tuin in voor mijn konijn?

Er is een ruim aanbod aan geschikte konijnenhokken. Denk bij een buitenverblijf in ieder geval aan een goed geïsoleerd en ruim hok. Dat richt je in met een laag bodembedekker, hooi of stro, een voerbak en een drinkfles of -bak. Het voordeel van een fles is dat er geen vuil in het water terechtkomt. Recent onderzoek wijst evenwel uit dat konijnen liefst water drinken uit een bak.

Voor voldoende beweging en extra afleiding is een ruime ren nodig. Leg daarin wat speelgoed. Loopt je konijn wel eens los in de tuin? Zorg dan dat het daar geen giftige plantjes tegenkomt en hou altijd toezicht.

73fab9e9-c6c0-41a9-8ee9-a5b601564431.jpeg

Het binnenverblijf van een konijn

Het binnenverblijf van je konijn moet ruim zijn. De minimale afmetingen voor een hok zijn als volgt: het konijn moet in de lengte languit kunnen liggen en in de breedte 5 keer kunnen zitten, in de hoogte moet het konijn op zijn achterpoten overeind kunnen staan. Ga best uit van minimaal een vierkante meter leefruimte per konijn.

In het hok installeer je een slaaphuisje en een toilethoekje. Leg voldoende speeltjes neer om te ontdekken en aan te knagen. Laat je konijn 1 keer per dag loslopen in je woning. Hou daarbij wel toezicht.

2dc50754-49c9-4d60-b57e-a5b6015643d8.jpeg

Het buitenverblijf van een knaagdier

Voor een buitenverblijf van een knaagdier gelden dezelfde regels als voor het konijn: droog, tochtvrij en uit de wind, voldoende ruimte en afleiding. Omdat knaagdieren kleiner zijn dan konijnen, bescherm je ze extra tegen roofdieren. Bevestig gaas over het hok zodat roofvogels er niet bij kunnen komen.

cd5d8462-63cb-4f55-98c7-a5b601564460.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met