Je handige gids om muizen als huisdier te houden
Muizen zijn actieve en nieuwsgierige diertjes waar je veel plezier aan beleeft. Zorg wel voor minstens 1 speelkameraadje en een ruim muizenverblijf met van alles om te ontdekken. Hier is wat je nodig hebt om je muis te voorzien van een fijne thuis!
Leg je muizen in de watten!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Wanneer zijn muizen als huisdier iets voor jou?
Muizen zijn kleine, actieve wezentjes. Ze zijn erg populair als huisdier, omdat ze graag contact zoeken met mensen en je ze zo gemakkelijk tam maakt. Bovendien vragen ze niet veel van je qua verzorging. Muizen zijn intelligente dieren die erom bekend staan snel weg te zijn met trucjes. Een leuke bezigheid, zowel voor je kleine huisdiertjes als voor jou!
- Muizen die als huisdier worden gehouden zijn tamme varianten van de soort wilde huismuis oftewel Mus musculus. Je kan dus niet zomaar een beestje vangen en een wilde muis als huisdier houden. De tamme muis komt in allerlei verschillende kleuren en wordt daarom ook weleens kleurmuis genoemd. Een kleurmuis als huisdier vind je in verschillende kleuraftekeningen, zoals bijvoorbeeld wit met zwart.
- Muizen hebben nood aan een ruim en veilig verblijf. Om een muis als huisdier te houden, ga je voor een verblijf van minstens 75 x 40 x 40 centimeter. Voor elk extra dier reken je op zo’n 20% meer oppervlakte zodat ze goed kunnen rennen, klimmen en springen.
- Net zoals andere kleine knagers leven ook muizen van nature in sociale groepen. Het is dus aangeraden om minstens 2 muizen tegelijkertijd te adopteren. Kies liefst voor muizen uit hetzelfde nestje. Mannelijke muizen vechten onderling vaker, maar ook een vrouwtje met kleintjes kan erg agressief reageren naar soortgenoten. Nieuwe dieren worden niet gemakkelijk geaccepteerd waardoor je ze het best apart van elkaar laat kennismaken.
- Muizen hebben een bijzondere vorm van communiceren. Ze communiceren vooral door geluid, maar ook door geuren. Ze laten urinesporen achter om te communiceren met soortgenootjes. Een van de ‘nadelen’ aan een muis als huisdier is dan ook vaak de iet wat sterkere geur.
- Muizen kan je gemakkelijk tam maken en aan je laten wennen, maar door hun springerige karakter en fragiele bouw zijn ze te kwetsbaar om als knuffeldiertje gehouden te worden. Muizen zijn dus vooral kijkdiertjes als je kinderen in huis hebt.
- Muizen zijn nachtdieren. Ze komen vooral in actie als het schemert of al donker is. Je huisdiertjes brengen het grootste deel van de dag dus slapend door. Het valt weleens voor dat ze ‘s nachts milde geluidsoverlast veroorzaken. Plaats muizen dus niet op je slaapkamer.
Adopteer muizen bij een dierenspeciaalzaak, bij fokkers of in een knaagdierenopvang. Gezonde muizen zijn actief en hebben een schoon uiterlijk, vrij van kale plekjes en wondjes. Zet niet zomaar muizen bij elkaar die nog geen kennis hebben gemaakt, want zo werk je een gevecht in de hand. Zet hun verblijf alvast klaar voor je ze ophaalt zodat je kleine vriendjes niet kunnen ontsnappen.
Muizen zijn niet duur in de aanschaf, ze kosten hooguit enkele euro’s per stuk. Investeer wel steeds in een kwalitatief en ruim muizenverblijf dat je uitdagend inricht. Terugkerende kosten zijn die voor het voer en hun bodembedekking. Daarnaast is het ook mogelijk dat je muizen ziek worden en langs moeten gaan bij de dierenarts voor een gepaste behandeling.
Denk je dat een ander knaagdier of een konijn beter bij je past? Ontdek het in onze gidsen!
Wat eet en drinkt een muis?
Muizen zijn echte alleseters, maar ze hebben wel nood aan een uitgebalanceerd dieet. Hun basisvoeding bestaat grotendeels uit zaden en pitten, maar daarnaast kan je ze ook dierlijk voedsel geven, zoals meelwormen. Kies voor compleet voer dat specifiek voor muizen of voor meerdere kleine knagers bedoeld is. Vul het dieet aan met groenvoer, muesli en knaagmateriaal.
- Basisvoeding: kwalitatief droogvoer
- Aanvullend: vers groenvoer zoals komkommer en selder
- Kleine portie fruit
- Knaagmateriaal (wilgen- of fruittakken)
- Dagelijks vers drinkwater
- Af en toe meelwormen, zaden, granen
Opgelet: geef je muizen nooit etensresten en beperk de hoeveelheid fruit. Te veel vet en suiker leiden tot overgewicht, gezondheidsproblemen en een verkorte levensduur. Uiteraard mag je je muizen ook een stukje kaas geven, maar geef het steeds met mate zodat je huisdieren op gewicht blijven!
De huisvesting van muizen als huisdier
Muizen hebben nood aan bewegingsruimte. De voorkeur gaat naar een grote glazen bak die is afgedekt met een deksel van fijnmazig gaas, want muizen kunnen goed springen. Traliekooien zijn niet geschikt, want muizen zijn meesterontsnappers die zich een weg banen tussen de spijlen. Bovendien kunnen knaagdieren zich bezeren aan metalen spijlen.
Het perfecte muizenverblijf inrichten voor je nieuwe vriendjes? Hier is je lijstje:
- Drinkfles met stalen drinktip
- Voederschaaltje (knaagbestendig en ondiep)
- Minstens 1 schuilplek per dier
- Complexe inrichting (etages, tunnels, touwen, speelgoed)
- Looprad
- Nestmateriaal in stof of papier
- Knaagmateriaal
- Een dikke laag bodembedekking
1. Geef je muizen een ruime, aangepaste kooi
Voor 2 tot 4 muizen voorzie je best een kooi van minstens 75 centimeter lang, 40 centimeter breed en 40 centimeter hoog. Je kan kiezen voor een traliekooi op voorwaarde dat de tralies voldoende dicht bij elkaar staan, anders kunnen de muizen ontsnappen! Ook een glazen bak zoals een terrarium is geschikt maar ventileer het verblijf dan voldoende om de urinedampen te laten ontsnappen. De ideale muizenkooi heeft etages en een diepe bodem met veel graafmateriaal.
2. Kies een geschikte plek
Plaats de kooi op een rustige plaats. Vermijd direct zonlicht, contact met andere hittebronnen, tocht en sigarettenrook. Een temperatuur tussen 18 en 26 °C en een luchtvochtigheid van 30 tot 70% zijn ideaal. In principe kan je muizen zowel binnen als buiten houden, mits de kooi voldoende geïsoleerd is en veilig genoeg is voor je beestjes.
3. De juiste bodembedekking
Kies als bodembedekking voor stofvrij houtvezel, hennepvezel, maïsbedding of strokorrels. Hoe dikker de bodembedekking, hoe beter. Muizen houden van graven. Strooi een laag van minstens 15 centimeter dik om de urine goed te absorberen. Als nestmateriaal kun je hooi of papier- of katoenbedding gebruiken.
4. Zorg voor een uitdagende inrichting
Muizen zijn erg nieuwsgierig en gaan graag op onderzoek. Geef ze daarom voldoende ruimte en geschikte voorwerpen om mee te spelen. Zo voorkom je dat ze zich vervelen en afwijkend verdrag vertonen. Voorzie voldoende klimmateriaal (bv. touwen), een looprad, tunnels (bv. met kartonnen keuken- of toiletrollen) en knaagmateriaal (bv. wilgen- en fruitboomtakken). Je kan muizen ook actief op zoek laten gaan naar voer door het te verstoppen in dichtgevouwen wc-rolletjes of kartonnen doosjes!
Je muizen verzorgen
Verwijder dagelijks oud bederfbaar voer en uitwerpselen in het muizenverblijf. Maak de hele kooi 1 keer per week schoon, maar vernieuw het nest niet te vaak. Muizen krijgen er stress van en produceren zo meer urine om hun verloren sporen te recupereren. Hoe meer nestmateriaal je weghaalt, hoe sterker de geur van het muizenverblijf.
Het gedrag en de gezondheid van muizen
Gezonde muizen zijn levendig en alert. De vacht is schoon en glanzend en ze hebben glimmende oogjes, een soepele ademhaling en een nieuwsgierig kopje. Kleurmuizen krijgen weleens last van tumoren, huidirritaties en luchtwegproblemen. Als je muis zich plots afzijdig houdt of futloos is, neem je het best zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.