Je handige gids om degoes te houden
Degoes zijn sociale, actieve en intelligente diertjes. Ze zijn overdag actiever dan andere knaagdieren en ze leven ook wat langer. Wil je er een paar in huis halen? Verwen ze met een uitdagend verblijf en aangepaste voeding. Hier is je checklist.
Leg je degoe in de watten!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Wanneer is een degoe iets voor jou?
Degoes zijn interessante, nieuwsgierige en zachtaardige knaagdieren. Ze hebben wat weg van een muis, een cavia en een chinchilla. De actieve beestjes wegen gemiddeld tussen de 175 en 300 gram en hebben een korte bruingrijze vacht. Hoewel je ze handtam kan maken, zijn degoes niet meteen knuffeldieren. Het liefst rennen ze een hele dag rond in een ruim verblijf. Je degoe zit dus niet vaak stil!
Wanneer weet je zeker dat een degoe iets voor jou is?
- Degoes hebben voldoende ruimte nodig om te ravotten en rennen. Ga voor een hok van tenminste 100 op 50 centimeter voor 3 degoes met een totale loopoppervlakte van 1,5 m² die je mag verdelen in verschillende verdiepingen. Degoes zijn namelijk ook goeie klimmers en klauteraars, dus ze houden van voldoende klimmogelijkheden. Reken voor elk extra diertje een extra oppervmakte van 0,4 m².
- Degoes zijn intelligente wezentjes die nood hebben aan voldoende uitdaging. Voorzie daarmee ook genoeg speelmateriaal, zoals voerpuzzels, toiletrolletjes, papiersnippers en twijgen van fijne bomen. In combinatie met voldoende bewegingsruimte kunnen je degoes je niet dankbaarder zijn!
- Degoes zijn echte gezelschapsdieren. Ze leven van nature in grote groepen. Het is dus verstandig om ten minste 3 degoes bij elkaar te houden zodat je beestjes gelukkig zijn en zich niet vervelen. Ideale combinaties zijn 3 of meer vrouwtjes of 3 of meer mannetjes. Een degoe wordt gemiddeld tussen de 5 tot 8 jaar oud.
- Degoes zijn intelligente wezentjes die snel gewend raken aan je aanwezigheid. Het is echter moeilijk om een degoe even tam te maken als een cavia of een rat. Degoes zijn daardoor iets minder geschikt als huisdiertje voor de kinderen.
- Net zoals andere knaagdieren, heeft ook de degoe nood aan wat verzorging. Maak het hok ten minste 1 keer per week grondig schoon en haal dagelijks oud organisch materiaal weg, zoals overschotjes groenvoer en uitwerpselen die lang blijven liggen. Met een goede verzorging worden degoes niet vaak ziek, maar het beestje is wel gevoelig aan suikerziekte.
Je kan je degoes adopteren bij de fokker, dierenspeciaalzaak of bij een knaagdierenopvang. Let altijd op dat de beestjes in een schoon verblijf zitten, actief ogen en er niet gewond uitzien. Gezonde degoes kijken helder uit de oogjes, hebben een gladde, schone en zachte vacht en zijn levenslustig. Hun achterkant is schoon en droog.
Degoes koop je voor een tiental euro tot enkele tientallen euro’s, afhankelijk waar je ze vandaan haalt. Net zoals bij andere beestjes brengen degoes ook enkele terugkerende kosten met zich mee, zoals die voor de voeding, het hooi, chinchillazand en hun bodembedekking. Een jaarlijks dierenartsbezoekje is vaak ook geen overbodige luxe voor je kleine vrienden.
Denk je dat een ander knaagdier of een konijn beter bij je past? Ontdek het in onze gidsen!
Wat eet en drinkt een degoe?
Een degoe heeft nood aan een schraal plantaardig dieet om gezond te zijn. Het grootste deel van hun voeding, zo’n 80%, bestaat uit kwalitatief hooi. Geef je degoes geen fruit, andere granen- en notenmengelingen, voer voor andere knaagdieren, brood en zetmeel- en suikerrijke voeding.
- Basisvoeding: hooi (80%)
- Bijvoeding: kwalitatief droogvoer (5%, zo’n 1 eetlepel per 2 degoes per dag)
- Aanvullend: gedroogde kruiden en bladgroenten (zoals witloof en selder) (10%)
- Knaagmateriaal (wilgen- of fruittakjes) (met mate)
- Dagelijks vers drinkwater
- Af en toe groenten, bijvoorbeeld broccoli of courgette (met mate)
Opgelet: Degoes zijn intolerant voor suiker. Geef je ze onaangepaste voeding, dan kan dat leiden tot ernstige aandoeningen zoals suikerziekte en cataract. Voer ze alleen specifieke voeding voor degoes en zeker geen fruit!
De huisvesting van je degoe
Je kan degoes zowel binnen als buiten huisvesten, zolang het verblijf het toelaat. Je beestjes moeten voldoende beschutting hebben voor alle weersomstandigheden, tochtvrij zitten en veilig zijn voor roofdieren, zoals katten, vossen en vogels. Scherm je degoeverblijf daarom zo goed mogelijk af!
Het perfecte degoeverblijf inrichten? Zet daarvoor een paar belangrijke producten op je boodschappenlijstje.
- Drinkfles met stalen drinktip
- Voederschaaltje (knaagbestendig en ondiep)
- Minstens 1 schuil- en slaapplek per dier
- Complexe inrichting (tunnels, boomstammen, puzzels ...)
- Nestmateriaal (katoenbedding bijvoorbeeld)
- Zandbad met chinchilla- of gerbilzand
- Knaagmateriaal (takjes)
- Dikke laag bodembedekking (houtvezel)
Enkele aandachtspunten voor het ideale degoeverblijf.
1. Geef je degoes een ruime, aangepaste kooi
Voor 2 degoes heb je een kooi nodig van minstens 100 centimeter lang en 50 centimeter breed. Een glazen kooi met diepe gesloten bodem, verdiepen en klimmogelijkheden is het meest geschikt. Zo kunnen ze naar hartenlust graven zonder dat alle bodembedekking uit de kooi valt en klimmen zonder dat ze zich bezeren. Let wel op: degoes zijn enorme knagers. Alles van hout of plastic vernielen ze moeiteloos.
2. Kies een geschikte plek
Plaats de kooi op een rustige plaats. Vermijd direct zonlicht, contact met andere hittebronnen, tocht en sigarettenrook. Zet de kooi in een ruimte waar je zelf veel komt. Degoes zijn erg nieuwsgierig en hebben graag mensen in de buurt. Zet wel je radio en TV niet te luid, daar kunnen ze niet tegen.
3. De juiste bodembedekking
Kies als bodembedekking voor stofvrije houtvezel of hennepvezel of zand. Maak een laag van minstens 20 centimeter dik. Als nestmateriaal gebruik je best katoen- of papierbedding. Voor hun heerlijk zandbadje gebruik je chinchilla- en gerbilzand.
4. Zorg voor een uitdagende inrichting
- Zorg voor voldoende slaap- en schuilplekken in de kooi, liefst met een smalle toegang.
- Degoes zijn enorm nieuwsgierig en intelligent. Maak hun omgeving daarom zo interessant mogelijk. Tunnels, boomstammen, knaagstokjes, voerpuzzels vinden ze de max. Maar ze beleven ook plezier aan eenvoudige kartonnen doosjes en toiletrollen. Let er wel op dat je eerst nietjes, plakband en lijmresten verwijdert.
- Degoes nemen zandbaden om hun vacht te verzorgen. Zet daarom een diepe schaal met speciaal chinchilla- of gerbilzand in de kooi.
Je degoe verzorgen
Maak de kooi regelmatig schoon. Je degoes leven namelijk het liefst in een schone omgeving. Las ook voldoende tijd in om te spelen met je beestjes. Ze houden namelijk van menselijk contact en van uitdaging. Check ook elke dag of je degoes er gezond uitzien en actief zijn.
- Verwijder dagelijks oud bederfbaar voer en uitwerpselen. Maak de hele kooi 1 keer per week schoon. Vernieuw het nest niet te vaak, dat bezorgt je degoes stress. Laat dus altijd wat oud nestmateriaal liggen en ook een beetje oude bodembedekking.
- Zeef het zand uit het zandbad elke dag om onzuiverheden eruit te halen. Vervang het zand 1 keer per maand.
Het gedrag en de gezondheid van je degoe
Degoes zijn actief en nieuwsgierig. Het liefst rennen ze een hele dag door rond en klimmen ze overal op. Gezonde beestjes hebben een egale en gladde vacht. Het zijn slanke beestjes die helder uit hun oogjes kijken. Degoes zijn prooidieren waardoor het soms moeilijk is om meteen te spotten of ze ziek of gewond zijn. Hou daarom een oogje open voor enkele courante symptomen.
- zwellingen
- futloosheid
- ruwe vacht
- veranderingen in de stoelgang of urine
- vermagerd
- vuile neus, oogjes of oortjes
Enkele veelvoorkomende ziektes en aandoeningen bij degoes zijn onder andere cataract, suikerziekte, obesitas, tandproblemen, huidproblemen en afwijkend gedrag. Ga meteen naar de dierenarts als je merkt dat het uiterlijk of karakter van je degoe op korte tijd is veranderd.