Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Leeftijd en leggen

Eieren vormen een belangrijk onderdeel van het leven van je kippen. Maar legt ze die eigenlijk heel haar leven? En vanaf welke leeftijd begint de eiproductie bij een kip?

Wanneer gaat mijn kip eieren leggen?

Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt.  

Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken. Vaak is dit de nestkast. Haar kam en lel zijn groter en feller van kleur. Daarnaast gaat het uitpersen van een ei gepaard met een hoop gekakel.

Legt een volwassen kip heel haar leven eieren?

Een kip legt eieren gedurende haar volwassen leven. Wist je dat ze zelfs groter worden naarmate een hen ouder wordt? In haar eerste levensjaar legt de kip de meeste eieren. Daarna daalt de productie van eieren met zo’n 20 procent per jaar. Voeding voor intensieve leg remt de daling voor een deel af.

Hoeveel eieren een hen in haar leven legt, hangt sterk af van het ras en hoe oud ze wordt. Veel gewone legkippen worden zo’n drie jaar oud, maar er zijn rassen die gemakkelijk twintig jaar halen. Daarbij zijn er kippen die amper leggen, maar ook hennen die jaarlijks 180 eieren of meer leggen.

df9b1ddc-422b-434d-8981-a5b60156263d.jpeg

Welke factoren zijn nog meer van invloed op de leg?

Een gelukkige en gezonde kip legt de meeste eieren. Maar hoe zorg je daarvoor?

  • Voorkom zo veel mogelijk stress voor je hen.
  • Geef haar voldoende en kwalitatieve voeding.
  • Zorg voor veel ruimte in het kippenhok en de ren.
  • Hou de huisvesting hygiënisch.
  • Plaats een klimtoestel in de ren.
  • Geef je hoenders af en toe een lekkere snack.
  • Laat je kippen in een groep leven.
6a1643fa-2a3d-481d-a4c3-a5b60156267e.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met