Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je kat in de winter & zomer: gerichte verzorging voor de seizoenen

Je kat heeft in de winter en in de zomer nood aan een gerichte verzorging die is aangepast aan de seizoenen. Ontdek alle adviezen om in de winter de pootjes heerlijk op te warmen en lees hoe jullie in de zomer samen het hoofd koel houden.

Kunnen katten goed tegen de kou?

Katten kunnen tegen kou en vrieskou. In de winter hebben de meeste katten namelijk een dikkere ondervacht dan in de zomer. De onderwol vormt een isolatielaag waardoor ze hun lichaamstemperatuur goed kunnen regelen. Katten zijn beschermd tegen vrieskou, maar ze verkiezen toch echt wel warme plekjes om heerlijk uit te rusten en de dingen in de gaten te houden.

Geef je kat telkens toegang tot een warm plekje als je je huisdiertje geregeld buitenlaat. Hou ook rekening met de vacht en de gewoontes van je kat. Sommige kattenrassen hebben een dunne vacht waardoor ze niet voldoende beschermd zijn in koude temperaturen. Andere katten liggen liever een hele winter binnen naast de verwarming. Laat je huisdier dan ook zelf beslissen of ‘ie buiten gaat of niet.


Mag je kat in de winter buiten?

Als je een echte avonturier in huis hebt die ook in de winter per se naar buiten wil, neem je enkele maatregelen om het zo comfortabel mogelijk te maken voor je huisdiertje. Met de adviezen zorg je er dus voor dat je kat probleemloos in de winter naar buiten kan.

  • Kleinere katten, seniors en kittens zijn niet goed opgewassen tegen de kou. Ze wegen minder waardoor ze zichzelf niet goed warm kunnen houden. Als je kat toch per se naar buiten wil, kun je ‘m eventueel kort uitlaten met een tuigje en een leibandje voor katten. Wacht tot het opnieuw warmer wordt om ze opnieuw wat meer vrijheid te geven.

  • Heb je een kat die binnenleeft, maar wil je ‘m toch laten kennismaken met de buitenwereld? Wacht dan even tot het weer wat warmer wordt. De kou helpt niet bij het gewenningsproces. Laat je kat vervolgens geleidelijk aan gedurende het jaar wennen aan de dalende temperaturen.

  • Het energieniveau van binnen- en buitenkatten daalt als de dagen korter en kouder worden. Je kat heeft meer nood aan warme, zachte slaap- en rustplekjes. De meeste katten houden van een slaapplekje bij de verwarming, zoals een radiatorhangmat, maar je maakt ook prima andere gezellige kattenbedjes in huis.

  • Controleer onder de motorkap van de auto als je ‘s winters vertrekt. Katten slapen weleens onder de motorkap, omdat het daar lekker warm is. Geef een tik op je auto om je slapende kat wakker te maken en doe de motorkap eventueel even open voor alle zekerheid.

  • Buitenkatten hebben sowieso een andere voedingsbehoefte dan katten die binnen leven. In de winter verliezen buitenkatten meer warmte waardoor ze ook wat meer moeten eten. Zorg voor voldoende voeding en vers drinkwater waar je kat te allen tijde beschikking toe heeft.

  • In de winter wordt er vaak zout gestrooid. Spoel of wrijf de pootjes van je kat na een dagje uit weer af zodat het zout de gevoelige pootkussentjes niet irriteert en wrijf ze in met uierzalf of voetzolenbalsem om ze extra goed te beschermen. Hou je katten ook weg van antivriesproducten. Zulke producten zijn namelijk erg giftig voor katten (en ook voor andere diersoorten).

  • Heb je een vijver in de tuin? Dek die in de winter dan af zodat je kat niet op het broze ijs loopt en erdoor zakt. Als je kat in het koude water valt, kan ‘ie namelijk snel onderkoeld raken.

Kat in de sneeuw - Aveve

Kan je kat in de regen en sneeuw?

In principe kunnen katten tegen regen en sneeuw, maar het is belangrijk om te weten dat vocht hun isolatielaagje in de vacht aantast. Als je kat nat wordt tijdens de koude wintermaanden, neemt het risico op onderkoeling toe omdat ze hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen regelen. Het vraagt veel energie van je huisdiertje om het opnieuw warm te krijgen – zeker wanneer de vacht aanvriest.

Laat je kat niet te lang buiten als het regent of sneeuwt in de winter. Droog je kat goed af met een microvezeldoek als ‘ie weer binnenkomt, spoel de pootjes goed af en wrijf ze opnieuw in met uierzalf. De zalf biedt voldoende bescherming tegen kou, maar ook tegen schurend strooizout.

Heeft een kat last van de verwarming?

Hoewel katten zich graag neervlijen naast de verwarming is de droge lucht die het veroorzaakt niet goed voor hen. De verwarming onttrekt vocht aan de lucht ‘s winters en dat heeft een grote invloed op de huid, vacht en slijmvliezen van je huisdiertje.

Hoe weet je dat je kat last heeft van droge lucht in huis?

  • geïrriteerde slijmvliezen
  • de vacht verliest glans en haren
  • de vacht staat rechtop, is statisch
  • je kat likt zichzelf overmatig
  • je kat niest, kucht of hoest
  • je kat voelt zich niet lekker

Kat naast verwarming - Aveve

Vaak is het wel nodig om de verwarming aan te zetten zodat de binnentemperatuur aangenaam blijft. Je doet dan enkele zaken om het zo comfortabel mogelijk te houden voor je kat.

  • Zet het raam elke dag kort open, liefst een paar keren per dag. De buitenlucht is vochtiger waardoor de lucht binnen opnieuw beter wordt voor je huistijger.
  • Er zijn ook speciale luchtbevochtigers op de markt. Je hangt ze op aan de verwarming, maar er zijn ook luchtbevochtigers die op elektriciteit werken en zo waterdamp uitscheiden.
  • Borstel je kat elke dag even door om de talgproductie te stimuleren. Talg houdt de vacht en huid gesmeerd. Je gebruikt hiervoor een zachte borstel of een verzorgingshandschoen.
  • Maak een plantenhoekje in huis met luchtzuiverende planten die veilig zijn voor katten, zoals de graslelie (Chlorophytum) en de calathea.

Kunnen katten tegen de hitte?

De meeste katten zijn van nature goed beschermd tegen de hitte. Als ze het toch te warm hebben, zoeken ze vanzelf een koel of schaduwrijk plekje op. Buitenkatten liggen overdag graag te luieren en worden ’s nachts actief. Zeker als het warm is, doen ze overdag liever niets anders dan soezen.

Leeft je kat altijd binnen? Zorg er dan voor dat het er niet te heet wordt. Katten zweten alleen via hun voetzolen en drinken weinig. De kans bestaat dus dat ze oververhit raken. Voorzie daarom voldoende verkoelingsmogelijkheden en genoeg vers drinkwater, het liefst met behulp van een drinkfontein die het water filtert en langer vers houdt.

Je kat tijdens een hittegolf beschermen

In de zomer voorkom je dat je kat een zonnesteek krijgt of oververhit geraakt. Enkele handige adviezen kunnen jou en je beste maatje daarbij helpen.

  • Laat je kat rusten in een koele ruimte, eventueel met milde airconditioning. Geef je dier ook altijd de kans om de frisse schaduw op te zoeken tijdens warme zomerdagen.

  • Smeer een dunbehaarde kat gerust in met zonnecrème, zeker als ze een witte vacht hebben.

  • Zorg voor genoeg drinkwater en ververs het regelmatig.

  • Vochtrijk voedsel is een aanrader, maar laat natvoer niet bederven door de hitte. Kattenbrokken zijn een veilig alternatief, op voorwaarde dat je genoeg water geeft.

  • Maak lekkere en verkoelende kattenijsjes met de favoriete snacks van je kat.

  • Laat spelletjes beter achterwege, want die vragen te veel energie van je kat.

  • Haarverlies in de zomer is normaal. Kam je kat goed uit om de isolatielaag in topconditie te houden. Zo verwijder je alle losse haren die je kat tijdens de rui kwijtraakt.

Kat in de zomer - Aveve

Winter of zomer... tijdens de verschillende seizoenen heeft je kat nood aan een aangepaste verzorging. Bescherm je kat in de koude winter met warme slaapplekjes en uierzalf op de pootjes en hou in de zomer samen het hoofd koel met kattenijsjes, verkoelingsmatjes en fris drinkwater. Ontdek hoe je je huisdiertje in topconditie houdt in de handige verzorgingsgids voor katten.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt