Voedingsallergie bij de kat: waar katten allergisch voor zijn, allergische reacties & hypoallergeen voer voor katten
Net zoals mensen hebben katten soms ook last van een voedingsallergie of -intolerantie. Leer de symptomen van een voedselallergie bij een kat meteen herkennen en lees ook wat meer over hypoallergeen voer voor katten. Zo heeft je huisdiertje gegarandeerd geen last meer van ongemakken die gepaard gaan met de voedingsallergie.
Een purr-fect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!
In dit artikel ontdek je ...
- Wat is een voedselallergie bij katten?
- Wat zijn de symptomen van een voedselallergie bij een kat?
- Waar zijn katten het meest allergisch voor?
- Hoe behandel je een voedselallergie bij katten?
- Welke hypoallergene voeding bestaat er voor katten?
Wat is een voedselallergie bij katten?
Bij een voedselallergie heeft je kat een overgevoeligheidsreactie op bepaald voedsel. Het immuunsysteem reageert er overdreven op. Ook hoor je weleens de term ‘voedselintolerantie’. Bij zo’n intolerantie is je kat eveneens overgevoelig voor bepaald voedsel, maar krijgt ‘ie er last van omdat er een bepaald enzym ontbreekt dat het voedsel op de juiste manier verteert.
De symptomen van een voedselintolerantie ontstaan later dan bij een allergie, soms zelfs pas na 2 dagen. Daardoor is het lastiger in verband te brengen met het voedsel dat je kat gegeten heeft.
- Een voedselallergie is niet leeftijdsgebonden. Sommige katten hebben als kitten al een voedselallergie, terwijl anderen er pas later een ontwikkelen. Zo kan het gebeuren dat je kat allergisch blijkt te zijn voor voedsel waar ‘ie eerder nooit problemen mee heeft gehad. Je huisdier heeft in zulke gevallen nood aan hypoallergeen voer voor katten.
- De grootste boosdoener van een voedselallergie is een eiwitsoort. Het betekent echter niet dat er dan ook sprake is van een eiwitallergie bij je kat. Je kat is niet allergisch aan eiwitten op zich, maar wel voor eentje van een bepaalde (dier)soort, zoals bijvoorbeeld runder-, kippen- of varkenseiwitten. Plantaardige eiwitten veroorzaken soms ook irritaties.
Wat zijn de symptomen van een voedingsallergie bij een kat?
Een voedselallergie bij de kat neemt verschillende vormen aan. De symptomen zijn dan ook divers. Sommige katten hebben erg uitgesproken ziekteverschijnselen terwijl andere er minder last van hebben. De allergische reacties die het vaakst voorkomen zijn...
- huidaandoeningen
- diarree
- braken
- weinig eetlust
Heeft je kat 1 of meerdere van deze symptomen? Dan hoeft het nog niet meteen te wijzen op een allergische reactie. Bij veel andere gezondheidsproblemen zie je zulke reacties namelijk ook terug. Wel zijn ze altijd een reden om met je dier naar de dierenarts te gaan.
Allergische reacties van de huid
Huidaandoeningen zijn een veelvoorkomend symptoom van een voedingsallergie bij de kat. Ze veroorzaken hoofdzakelijk jeuk en irritatie. Soms is de jeuk heel erg waardoor je kat zichzelf tot bloedens toe krabt. Via de wondjes die hierdoor ontstaan, komen bacteriën weer gemakkelijker in de bloedbaan terecht. Ga onmiddellijk naar de dierenarts als je merkt dat je kat zich vaak krabt.
Een voedselallergie bij dat kat gaat ook vaak gepaard met een schilferige huid met af en toe rode bultjes. De huidaandoening begint meestal op 1 plek, van waaruit het zich verder verspreidt over het lijfje van je kat. De voedingsallergie bij je kat geeft irritatie op...
- kop
- oren
- oksels
- buik
- liezen
- huidplooien
- voetzolen
Huidontstekingen als allergische reactie komen ook voor. Denk hierbij eveneens aan oorontstekingen.Naast overmatige jeuk herken je een huidaandoening ook snel aan de vacht van je kat. De vacht ziet er slecht en soms merk je zelfs kale plekken op. De huid is soms vettig, dik, donkerder van kleur en kan stinken. Men heeft het bij een verdikking ook weleens over een olifantshuid.
Waar zijn katten het meest allergisch voor?
Welke voedselallergieën komen het vaakst voor bij katten? Je kat kan een voedingsallergie hebben voor ieder voedingsmiddel, maar katten zijn het vaakst allergisch voor een bepaald eiwit in rund- of lamsvlees, soja, tarwegluten en lactose. Op plantaardig voedsel reageren de meeste katten ook niet goed, omdat het niet in hun natuurlijke voedingspatroon zit.
De kat bij de melk zetten... volgens het spreekwoord is je huisdiertje helemaal verzot op het witte drankje. Toch hou je gewone koemelk maar beter in je eigen ontbijtkom, want katten ondervinden er helemaal geen voordelen van. Verwen je huisdiertje liever met een portie lekkere kattenmelk, zoals die van Aveve, als heerlijk tussendoortje.
Hoe behandel je een voedselallergie bij katten?
Vermoed je dat je kat een voedingsallergie heeft? Ga dan zo snel mogelijk met je huisdiertje naar de dierenarts. De dierenarts zorgt eerst voor verlichting van de irritatie, bijvoorbeeld tegen de jeuk waardoor je kat minder klachten heeft. Daarna bekijken ze het grotere problemen door allerlei gerichte tests uit te voeren die de voedselallergie of -intolerantie aan het licht brengen.
Let op: de symptomen die voorkomen bij een voedingsallergie bij de kat kunnen ook heel goed op een ander probleem wijzen. Alleen de dierenarts kan met zekerheid bepalen of het inderdaad een voedselallergie is en een correcte behandeling voorstellen.
Hoe test de dierenarts je kat op een voedingsallergie?
- Bij klachten die mogelijk op een voedingsallergie bij je kat wijzen, sluit de dierenarts eerst andere oorzaken uit. Daarvoor onderzoekt die je kat uitgebreid en wordt er eventueel wat bloed afgenomen.
- Als andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten, zet een dierenarts een eliminatiedieet in. Zo’n dieet bestaat uit voedingsmiddelen die je kat normaal niet binnenkrijgt met de dagelijkse voeding. Zodra de klachten zijn afgenomen, test de dierenarts door iedere keer 1 ingrediënt aan het dieet toe te voegen. Zo kijkt de dierenarts welk voedingsmiddel een allergische reactie veroorzaakt bij je kat.
Soms levert een eliminatiedieet geen duidelijkheid op. In zo’n geval is er een allergietest op het bloed nodig. De dierenarts onderzoekt dan een staal bloed dat wordt afgenomen.
Welke hypoallergene voeding bestaat er voor katten?
Voor katten met een voedselallergie is er hypoallergeen voer verkrijgbaar. Het bestaat uit koolhydraten, zoals aardappelen, waar men een eiwitbron aan toevoegt die katten normaal gezien niet eten. Daaronder vallen bijvoorbeeld geitenvlees en eend. In sommige gevallen is de eiwitbron in kleinere deeltjes verdeelt zodat het geen allergische reactie veroorzaakt. Je noemt zo’n proces ‘hydrolyse’.
Hypoallergene voeding is verkrijgbaar als droogvoer en als natvoer. Je kunt dus een volwaardig en gezond dieet samenstellen voor je kat waarin geen irriterende eiwitbronnen aanwezig zijn. Laat je adviseren in je Aveve-winkel.
Voedingsallergieën en -intoleranties komen vaker voor bij de kat. Je huisdiertje ervaart in zulke gevallen ongemak door bepaalde eiwitbronnen. Als kattenbaasje is het belangrijk om de symptomen van een allergie of intolerantie te herkennen. Zo pas je snel het dieet van je kat aan en voorkom je het risico op pijn en irritatie. Ontdek alle onze handige adviezen in onze voedingsgids voor katten.
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.