Het beste hondenvoer: wat is gezonde voeding voor je hond?
Honden doen niets liever dan heerlijk smikkelen. Ze kauwen graag op een botje of ze genieten van een lekker hondensnoepje als beloning. Voor een tevreden en gezonde viervoeter haal je geschikte voeding in huis die volledig aangepast is aan de noden van jouw hond. Met onze concrete richtlijnen kies jij het beste voer!
Altijd alles in huis om je hond gezond en tevreden te houden!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
- Wat is het beste hondenvoer?
- Hoeveel voer mag je jouw hond geven?
- Wat mogen honden eten en wat niet?
- Vegetarisch & vegan hondenvoer: een goed idee?
- Hoeveel snacks mag je jouw hond geven?
- Is droog- of natvoer beter voor mijn hond?
- Kan ik zelf gezond hondenvoer maken?
- Wat doe je bij voedselallergieën en -intoleranties?
- Hondenvoeding per levensfase & hondensoort
Wat is het beste hondenvoer?
Het beste en gezondste hondenvoer bevat alle voedingsstoffen die jouw viervoeter nodig heeft. Je hond haalt energie uit voeding, maar ook vitaminen en mineralen die het lichaam niet zelf aanmaakt. Een evenwichtige maaltijd voor honden bestaat uit 3 essentiële onderdelen.
- 50% proteïnen die je terugvindt in vlees, vis, organen en ook insecten.
- 40% groenten die geschikt zijn voor honden.
- 10% koolhydraten die je terugvindt in aardappelen en dergelijke.
Wat is dan de beste voeding voor een hond? Het is goed mogelijk dat je door het bos de bomen niet meer ziet, omdat er zoveel verschillend hondenvoer op de markt is. Toch is aangepast voer belangrijk, zeker per levensfase: je viervoeter blijft gezond met het juiste eten en voelt zich fit en vitaal.
Waar moet je op letten?
- De energiebehoefte van je hond
- Belangrijke voedingsstoffen
- De juiste hoeveelheid
- Eventuele aandoeningen, zoals artrose en diabetes
De energiebehoefte van jouw hond hangt af van verschillende factoren, zoals lengte, gewicht, geslacht en beweging. Een actieve retriever heeft meer energie nodig dan een mopshondje dat graag op je schoot ligt en eet dus een stukje meer. Gecastreerde honden eten wat minder. Ze hebben 30% minder energie nodig dan ongecastreerde soortgenoten.
Dit in tegenstelling tot zwangere en lacterende teefjes die wel wat extra energie kunnen gebruiken om hun jongen gezond groot te brengen. Ook puppy’s hebben meer energie nodig om de groei te stimuleren. Puppyvoeding is om die reden een stukje geconcentreerder.
Naast een aangepast aantal calorieën spelen ook voedingsstoffen een belangrijke rol. Je hond heeft deze nodig om fit door het leven te gaan. Kies voor hondenvoer met het juiste aantal:
- proteïnen, zoals in vlees
- onverzadigde vetzuren, zoals in vis en zalmolie
- koolhydraten, zoals in goede hondenbrokken
- vitamines en mineralen, zoals in groenten
Hoeveel voer mag je jouw hond geven?
Hoeveel voer mag je jouw hond per dag eigenlijk geven? Ook dat hangt af van erg veel verschillende factoren. Je vindt de juiste portie met enkele handige adviezen. Zo doe je het!
- Met behulp van de informatie op de verpakking van het hondenvoer – je vindt er vaak enkele concrete richtlijnen op terug.
- Met een rekensom waarbij je rekening houdt met levensfase, gewicht, lengte en type voer.
- Met een online hondenvoercalculator die rekening houdt met de eigenschappen van het voer en met jouw hond.
- Door rekening te houden met snacks die slechts 10% van de totale dagelijkse voedingsinname mogen uitmaken.
- Met behulp van enkele gemiddeldes voor verschillende soorten honden.
- Door rekening te houden met de levensfase waarin je viervoeter zich bevindt.
Wat mogen honden eten en wat niet?
Sommige honden lusten werkelijk alles. Als je even niet kijkt, duikt jouw beste vriend zo jouw voorraadkast in. Maar honden mogen niet alles eten. Waarop moet je letten als je jouw hond de beste voeding wil geven?
- Is het voedsel verteerbaar?
- Kan het voedsel niet versplinteren?
- Veroorzaakt het voedsel geen allergische reactie?
- Is het voedsel niet giftig?
Je hond smikkelt jouw tafelresten met alle plezier op, maar ons eten is vaak te zout voor viervoeters. Je loopt het risico dat je hond buikpijn krijgt en te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.
Gezonde tussendoortjes, zoals een lekker stukje appel, zijn prima voor jouw viervoeter. Let erop dat je jouw hond niet te veel geeft om overgewicht te voorkomen – snacks mogen slechts 10% uitmaken van de dagelijkse energie-inname van je hond.
Deze voeding is niet geschikt voor honden | Deze voeding is geschikt voor honden |
---|---|
botjes van gevogelte botjes van varkensribben druiven met pitjes champignons en andere paddenstoelen krenten en rozijnen vruchten met harde pitten, zoals kersen chocolade tomaten avocado zaden en noten paprika aubergine ui prei koolsoorten zuivelproducten | Gekookte of gepureerde groenten, zoals broccoli erwten bonen komkommer selderij spinazie spruitjes wortels Fruit, zoals ananas appel banaan bramen bosbessen mango watermeloen meloen aardbeien blauwe bessen |
Je vindt online uitgebreide lijsten met geschikte en minder geschikte voedingsmiddelen voor honden. Zo geef jij jouw viervoeter altijd het juiste tussendoortje
Help! Mijn hond heeft ongezond voedsel gegeten!
Als je hond ongezond voedsel gegeten heeft, neem je ‘m zo snel mogelijk mee naar de dierenarts. Jouw dierenarts vraagt hoeveel je hond gegeten heeft en wanneer dit is gebeurd. Het is mogelijk dat jouw hond moet braken of dat de maag moet leeggepompt worden.
Wacht op het advies van de dierenarts en probeer je hond niet zelf te laten braken. Dierenartsen zijn experten die als geen ander weten wat jouw hond op dat moment nodig heeft.
Vegetarisch & vegan hondenvoer: een goed idee?
Tegenwoordig eten steeds meer mensen vegan – een dieet zonder dierlijke voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld vlees, melk en eieren. Is vegan hondenvoer wel een optie voor jouw trouwe viervoeter? Experten raden een volledig veganistisch of vegetarisch (geen vlees en vis) dieet voor honden af, omdat je viervoeter niet alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.
Raadpleeg eerst je dierenarts als je er toch over nadenkt om je hond vegan hondenvoer te geven. Dierenartsen bekijken wat mogelijk is en geven jou de beste raad over het dieet van jouw hond. Op je eigen houtje beginnen met vegan hondenvoer is geen goed idee!
Let er te allen tijde op dat jouw hond steeds de volgende voedingsstoffen in de juiste mate binnenkrijgt:
- essentiële aminozuren
- ijzer
- calcium
- zink
- vitamine A
- B-vitamines
Hoeveel snacks mag je jouw hond geven?
Snacks zijn een handig hulpmiddel tijdens de training van je hond of om je beste vriend gewoon even te belonen. Je mag je hond natuurlijk niet te vaak trakteren. Dierenartsen houden hiervoor de 10%-regel aan: de dagelijkse snacks mogen slechts 10% uitmaken van de totale dagelijkse energie-inname van jouw viervoeter.
Sommige baasjes voeren hun hond rauw vlees als snack, maar hier zijn enkele risico’s aan verbonden. Hoewel het darmstelsel van honden korter is dan dat van ons en de kans op besmetting met een bacterie of een parasiet dus kleiner is, lopen ze alsnog risico op een salmonellabesmetting, een besmetting met wormpjes enzovoort.
Voorkomen is altijd beter dan genezen: geef je hond dus geen rauw vlees. Je verhit het op voorhand om ziektekiemen onschadelijk te maken.
Nog meer informatie nodig? Lees dan 'Gezonde hondensnacks: welke snoepjes zijn goed voor je hond?'
Is droog- of natvoer beter voor mijn hond?
Je kiest zelf wanneer je jouw hond droogvoer of natvoer geeft. Ook hier hou je rekening met het energieverbruik van je hond. Droogvoer is tot 5 keer geconcentreerder dan een gelijke hoeveelheid natvoer, omdat er minder water in zit. Let dus op dat je jouw viervoeter niet te veel brokken geeft en er voldoende water beschikbaar is.
Je combineert droog- en natvoer gemakkelijk met elkaar. Weeg de porties af en kies geregeld voor vers vlees met geschikte groenten als alternatief. Maak het gebit van je viervoeter grondig schoon na de maaltijd.
Nog meer informatie nodig? Lees dan 'Droogvoer of natvoer voor honden: variëren, combineren & meer'