Verzorgingsgids voor de koraalcactus (Rhipsalis cashero)
De koraalcactus of Rhipsalis cashero is een fascinerende kamerplant. De lange, hangende stengels en kleine, cilindrische bladeren maken het een echte blikvanger in huis. In deze gids leer je alles over hoe je je Rhipsalis verzorgt, van standplaats tot stekken en mogelijke problemen.
Standplaats & licht
De koraalcactus gedijt het best op een lichte tot halfschaduwrijke plek. Vermijd direct zonlicht, vooral tijdens de heetste uren van de dag, zodat de bladeren niet verbranden en mooi gezond blijven. Een plek dicht bij een oost- of noordraam is ideaal.
Je koraalcactus is bijzonder flexibel qua temperatuur. De ideale omgeving is tussen de 18°C en 24°C, maar alles tussen de 10°C en 30°C tolereert die ook. Vermijd koude tocht of hete, droge lucht van radiatoren.
Je Rhipsalis houdt van een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 50%. Te droge lucht? Besproei je plantje dan regelmatig met een plantenspuit.
Je koraalcactus is ongeschikt om op te eten. Je kiest dus het best een plekje buiten het bereik van heel kleine kinderen en huisdieren. Voor de rest van je gezin is het plantje een heel leuke aanwinst.
Water & voeding
Geef je koraalcactus water wanneer de bovenste paar centimeter van de potgrond droog aanvoelen. Je mag heel gul gieten, zeker als je een bloempotje met waterafvoer koos. Dan mag het water uit de afvoergaten stromen.
Laat de potgrond daarna goed uitlekken en giet overtollig water weg. Geef niet te veel water, want dan riskeer je wortelrot.
Je Rhipsalis krijgt het liefst eens per maand voeding tijdens de groeiperiode, van april tot september. Kies voor een handige kamerplantenvoeding en volg de eenvoudige instructies op de verpakking.
Tijdens de rustperiode, van oktober tot maart, hoef je de plant niet te bemesten.
Stekken, snoeien en verpotten
Je koraalcactus is een bijzonder handige plant om je huis op te fleuren. Je hebt er namelijk ene heel flexibele en standvastige aanwinst mee. Ook stekken, snoeien en verpotten gaat heel vlot.
Stekken
De Rhipsalis cashero vermeerder je eenvoudig door te stekken. Het beste moment om ‘m te stekken is in de lente of zomer, wanneer de plant actief groeit.
Volg deze stappen:
- Knip een gezonde stengel van 10-15 cm af met een scherpe, schone snoeischaar.
- Verwijder de onderste bladeren en laat de stek een paar dagen drogen.
- Plant de stek in een pot met goed doorlatende cactus- of succulentengrond.
- Kies een bloempot met afwatering of gebruik een kwekpotje om natte voeten te vermijden.
- Geef de pot een lichte, warme plek en hou de grond licht vochtig.
- Na enkele weken zie je nieuwe scheuten verschijnen.
Verpotten
Als je koraalcactus z’n pot ontgroeid, is het tijd om te verpotten. Kies een pot één maat groter dan z’n huidige pot en het liefst met afwatering. Gebruik speciale cactus- of succulentengrond en verpot in de lente of zomer.
Tip: De Rhipsalis cashero is een elegante keuze voor hangende manden of hoge plantenrekken, waar de lange stengels vrij hangen. Combineer ‘m met andere luchtzuiverende planten voor een gezonde en stijlvolle leefomgeving.
Snoeien
Groeit je plantje te weelderig verder? Dan snoei je die heel gemakkelijk terug naar de ideale lengte:
- Snoei in de lente of zomer, tijdens de groeiperiode.
- Knip stengels bij met een scherpe snoeischaar.
- Verwijder verkleurde of dorre stengels omplaats te maken voor nieuwe scheutjes.
Mogelijke problemen
Hoewel de Rhipsalis cashero een vrij veerkrachtige plant is, kunnen er soms toch dingen misgaan. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen, hun oorzaken en oplossingen:
Uitzicht | Oorzaak & behandeling |
---|---|
Roodgekleurde bladeren en stengels | ✘ Te veel zonlicht ✔ Verplaats je cactus naar een minder zonnige plek |
Bruine randen of vlekken | ✘ Te veel water of slechte afwatering ✔ Laat de grond even drogen, geef minder water, en kies goed doorlatende potgrond en afvoergaten |
Bruine, zachte plekken op de stengels | ✘ Stengelrot door overbewatering ✔ Verminder de watergift, verbeter de afwatering en snijd aangetaste delen weg ✔ Blijven de stengels bruiner worden? Vervang dan de natte potgrond door droge en controleer tegelijk op wortelrot. ✔ Snij bij wortelrot rotte stukjes weg. Als de rot te ver gevorderd is, neem dan een stekje. |
Witte, zwarte of gele stipjes | ✘ Witte stipjes: wolluis, trips, of spint ✘ Zwarte, gele of groene stipjes: bladluis of dopluis, komt weinig voor bij stevige kamerplanten zoals Rhipsalis ✔ Isoleer je koraalcactus zo snel mogelijk van andere planten ✔ Behandel met een insecticide voor kamerplanten zoals aangegeven in de handleiding tot het volledig weg is |
Met de juiste zorg en aandacht fleurt je Rhipsalis cashero jarenlang je interieur op. Ben je een ervaren plantenhouder of eerder een beginner? Met deze gids hou je je koraalcactus nog jarenlang in topconditie.
Niet zeker of je de juiste plantengids vond? Weet je misschien nog niet welke plant bij je past? Krijg dan advies op maat in de Aveve-winkel in je buurt.