Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Peperomia verzorgen & onderhouden: je complete gids

Klaar om je woonkamer te veranderen in een tropisch paradijs met de schattige peperomia? Deze veelzijdige vetplant is een lust voor het oog én verrassend makkelijk in onderhoud. Reis mee door de wereld van de peperomia en laat je plantje floreren.

Standplaats: licht & temperatuur

De peperomia vindt zijn draai op bijna alle plekjes in huis. Zoals veel kamerplanten houdt die het meest van een lichte standplaats zonder direct zonlicht.

Van temperatuur leeft je peperomia het liefst in een gezellige 18 tot 24° C. Voorzie dus zeker een plekje uit de tocht om ‘m tot z’n recht te laten komen.

Je plantje mag tot slot ook helemaal op de voorgrond: de peperomia is veilig voor kinderen en huisdieren. Je oogappel loopt dus altijd met een gerust hart rond.

Een houten tafel met een peperomia als decoratie - Aveve

Water & voeding geven

Je peperomia heeft weinig water nodig. Een goede vuistregel is de bovenste laag aarde te laten opdrogen tussen gietbeurten door. Vergat je het even? Geen probleem. Je peperomia is bestand tegen wat verwaarlozing. Beter te weinig dan te veel water.

Als je ook regelmatig sproeit om de luchtvochtigheid te verhogen, til je je tropische schoonheid helemaal een niveau hoger.

Tot slot doet wat voeding om de 2 weken tijdens lente en zomer wonderen, dat is namelijk het groeiseizoen. Met wat vloeibare meststof voor kamerplanten geef je je peperomia een flinke boost.

Iemand besproeit een peperomiaplant met een witte sproeifles tegen een terracottakleurige muur - Aveve

Stekken, snoeien & verpotten

Je peperomia verpotten doe je bij voorkeur om de 2 jaar in de lente, vanaf maart. Geef je plant dan een pot die minstens 2 centimeter groter is dan de vorige.

Snoeien hoeft niet, tenzij je enkele verkleurde blaadjes wil wegknippen. Zo maak je plaats en energie vrij voor nieuwe blaadjes, en krijg je een weelderig plantje.

Ook een stekje nemen, verloopt bij een peperomia heel eenvoudig. Je knipt gewoon een stengel met een blaadje af en stopt die in verse potgrond zodat enkel het blaadje erboven uitsteekt. Klaar!

Wil je je peperomia het liefst stekken op water, zogenaamde hydroponie? Kies dan een stevig blaadje met een lange stengel die je gemakkelijk in water zet. Kies een glaasje of buisje dat licht doorlaat en laat je stekje worteltjes krijgen.

Zodra je worteltjes ziet, verplaats je je stekje het best naar een potje met aarde of een grotere pot met water waar die comfortabel zit voor een lange tijd.

Peperomiablad, klaar om te stekken - Aveve

Problemen & ziektes oplossen

Vaakst voorkomende problemen + herkennen + aanpakken:

Uitzicht

Oorzaak & behandeling

Bruine randen of vlekken Krullend blad

✘ Droge lucht

✔ Besproei je peperomia wekelijks met water

✔ Als je plant naast de verwarming staat, sproei je het best meer of zoek je een andere standplaats

Gele bladeren

✘ Te weinig zonlicht

✔ Zoek een nieuwe standplaats met meer indirect, maar helder licht

Slappe of hangende bladeren

✘ Te veel of te weinig water

✔ Te veel: geef minder of minder frequent water, en voorzie goede drainage

✔ Te weinig: geef iets frequenter water, maar laat de grond tussen gietbeurten door opdrogen

Bladeren vallen af Geurtje of lichte stank

✘ Wortelrot door te vochtige potgrond waardoor de bladeren geen water krijgen en afvallen

✔ Verpot je peperomia en vervang zoveel mogelijk aarde tussen de wortels met nieuwe aarde

✔ Rotte stukjes wortel kan je snoeien, maar knip niet te veel af

✔ Geef minder of minder frequent water

Witte, zwarte of gele stipjes

✘ Witte stipjes: wolluis, trips, of spint

✘ Zwarte, gele of groene stipjes: bladluis of dopluis

✔ Isoleer je peperomia zo snel mogelijk van andere planten

✔ Behandel met een insecticide voor kamerplanten zoals aangegeven in de handleiding tot het volledig weg is

Afbeeling van een jonge vrouw met een peperomia - Aveve

Bloei

Tijdens de zomerse bloeiperiode, bestaat de kans dat je peperomia bloeit. De verrassende kleine bloemen aan aarvormige bloemstelen lijken niet op andere bloemen, maar fleuren je woning op met een geheel eigen charme.

Nog interessanter: de bloeiperiode is vrij lang. Je spot de ranke bloemsteeltjes mogelijk van de lente tot in de herfst.


Keuzegids & soorten

Tot slot bestaan er heel wat soorten en variëteiten peperomia, de ene bijzonderder dan de andere. Je wist het misschien nog niet, maar de kans is groot dat je de peperomia al in heel wat vormen tegenkwam. Dit zijn de populairste soorten bij ons.


Peperomia argyreia of watermelon peperomia

Deze watermeloenpeperomia kreeg z’n leuke naam door het meloenachtige patroon op de blaadjes. De zilvergroene strepen tegen de diepgroene achtergrond vallen meteen op tussen de rest van je plantjes.

Close-up van een donkergroen peperomiablad met zilverachtige strepen, gelijkaardig aan een watermeloen - Aveve

Peperomia obtusifolia of krokodillentranen

De krokodillentraan is misschien wel de bekendste van alle peperomia’s. De stevige, ronde bladeren groeien dicht bij elkaar en krullen lichtjes. De plant ziet er altijd vol en vitaal uit dankzij z’n glans.

Glanzende groene peperomia obtusifolia in een witte pot - Aveve

Peperomia rotundifolia, zwanenkruid of zwanenkroos

Zwanenkruid lijkt helemaal geen peperomia met de ronde miniblaadjes aan lange stengels, toch is die dezelfde familie. Perfect voor een hoge of hangpot om z’n blaadjes lekker naar beneden te laten bengelen.

Groene peperomia rotundifolia in een witte pot - Aveve

Peperomia caperata of rattenstaartje

Het rattenstaartje tooit je woning met prachtige hartvormige blaadjes aan korte stengels. Je vindt deze soort in verschillende kleuren, van groen tot roze en rood. In de nazomer bloeit die soms met ranke, crèmekleurige bloemen die meteen z’n bijnaam verklaren.

Roodbruine peperomia caperata in een witte pot - Aveve

Zoek je een gelijkaardig karakter als de peperomia, maar toch een beetje anders?

  • De kalanchoë valt op met even unieke bladeren als de peperomia, maar bloeit met veel fleuriger bloemen.
  • Ook cyclamen hebben feller gekleurde bloemen. Bovendien bloeit deze bijzondere plant vooral in de herfst en de winter. De perfecte afwisseling om altijd van een bloeiende plant te genieten.
  • Fan van de robuuste glanzende bladeren van de krokodillentraan? Hoewel de ficus elastica of rubberplant geen familie is van de peperomia, lijkt die wel een grote broer.

Vlieg je er het liefst zo snel mogelijk in met je peperomia? Of ben je enthousiast, maar weet je misschien nog niet of die wel bij je past? Krijg dan advies op maat in de Aveve-winkel in je buurt.