Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kokospalm of cocos nucifera: je complete gids

Haal de tropen in huis met de kokospalm. Deze prachtige plant met karakteristieke kokosnoot en weelderige palmbladeren geeft je interieur meteen een exotische sfeer. In deze complete gids ontdek je alles wat je moet weten om de Kokospalm succesvol te verzorgen, van de ideale standplaats tot stekjes nemen.

De perfecte standplaats: licht en temperatuur

Plaats je kokospalm op een lichte plek zonder direct zonlicht. Een raam op het oosten of westen met minder felle zon is ideaal. Zo krijgt die voldoende licht, maar verbranden z’n bladeren niet. Felle middagzon is af te raden.

Je kokospalm groeit het best bij een temperatuur tussen 18-25°C. Daardoor is die in België minder geschikt om het jaar rond buiten te staan zonder bescherming.

Wil je je kokosplant toch buiten zetten, doe dat dan het liefst in een serre of enkel tijdens de zomer, weliswaar uit fel direct zonlicht. Tijden de winter plaats je die dan het best binnen.

Je cocos nucifera geef je het best ook een plekje buiten het bereik van huisdieren. Lijkt het erop dat je huisdier toch aan je plant knabbelde? Dan raadpleeg je het best je dierenarts voor advies.

Kokosplant als kamerplant - Aveve

Water, voeding & luchtvochtigheid

De grond van je kokospalm moet altijd licht vochtig zijn, maar de wortels mogen niet te nat staan. Geef pas water als je merkt dat de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

In de zomerse bloeiperiode heeft je palm meer water en voeding nodig dan in de winterse rustperiode. Geef tijdens de zomer kamerplantenvoeding volgens de instructies op de verpakking.

Je kokospalm verkiest een luchtvochtigheid van 50-60%, zoals in z’n oorspronkelijke tropische omgeving. Besproei regelmatig de bladeren met water om de luchtvochtigheid te verhogen of overweeg een luchtbevochtiger.

Snoeien & verpotten

Je hoeft je kokospalm niet te snoeien. Als oudere bladeren verdorren, mag je die zo dicht mogelijk tegen de stam of aarde afknippen. Je plant groeit snel genoeg om verdorde bladeren in een knip te vervangen.

Aangezien de kokospalm snel groeit, verpot je die het best eens in de 1-2 jaar in het voorjaar naar een grotere pot met verse potgrond. Als je een grote plant wil, mag die pot flink wat groter zijn. Dan krijgen de wortels voldoende ruimte om uit te groeien.

Voorzie ook een pot met drainagegaten. Zo loopt overtollig vocht weg en vermijd je wortelrot.

Verpotten in dezelfde pot

Wil je je plant dezelfde grootte houden? Vervang dan de oude aarde door nieuwe aarde en trim voorzichtig de wortels van je palm. Wees bijzonder zorgvuldig:

 • Snoei je palm eerder jaarlijks dan tweejaarlijks om een wortelkluwen te voorkomen.
 • Verwijder zoveel mogelijk oude grond tussen de wortels voor je kiest waar je gaat snoeien.
 • Knip enkel dunne, nieuwe wortels bij.
 • Gebruik een scherpe, schone schaar om de ‘wonde’ sneller te laten genezen.
 • Gebruik verse potgrond met een bodemverbeteraar zoals perliet om de wortels voldoende ademruimte te geven om opnieuw aan te groeien.
 • Geef voeding en water.

Verpotten naar een grotere pot

Als je je kokospalm wil laten uitgroeien tot een boom, verpot die dan steeds naar een grotere pot. Die mag de helft groter zijn als je je palm voldoende ruimte wil geven om flink te groeien.

 • Maak een luchtige mengeling van waterdoorlatende potgrond, zoals universele potgrond met perliet of potgrond voor cactus en bonsaï.
 • Bedenk de bodem van de nieuwe pot met het mengsel zodat de stam niet onder de aarde zit als je de plant erop plaatst.
 • Haal de kokospalm - zo nodig met hulp - uit zijn oude pot en verwijder zoveel mogelijk zand tussen de wortels.
 • Plaats je palm in de nieuwe pot en vul de pot verder op met je potgrond.
 • Geef voeding en water.

Kokospalm stekken

Je kokospalm stekken is mogelijk, maar vereist geduld en precisie. Het duurt namelijk vrij lang voor je nieuwe plantje zichtbaar begint te groeien. Gebruik altijd een scherpe en schone schaar om je kansen te vergroten.

 • Snijd een gezonde zijscheut af en verwijder alle onderste bladeren.
 • Plaats je stek in vochtige potgrond met stekpoeder, speciale potgrond voor zaaien en stekken of water.
 • Houd de grond vochtig en voorzie voldoende warmte en indirect zonlicht, net zoals bij je grote palm.
 • Na enkele maanden ontwikkelt de stek wortels en groeit die uit tot een nieuwe plant.

Problemen & ziektes oplossen

Kokospalmen zijn normaliter vrij goed bestand tegen ziektes en plagen, hoewel geen enkele plant natuurlijk immuun is. Achterhaal zeker de juiste oorzaak bij problemen om zeker te zijn dat je de juiste oplossing kiest en het probleem snel verhelpt.

Uitzicht

Oorzaak & behandeling

Bruine bladeren of punten

✘ Te droge lucht

✔ Frequenter besproeien, luchtbevochtiger actiever inzetten

Verdorde bladeren (buiten het rustseizoen of jonge bladeren)

✘ Te weinig water

✔ Geef frequenter of een grotere hoeveelheid water

Witte, zwarte of gele stipjes

✘ Witte stipjes: wolluis, trips, of spint

✘ Zwarte, gele of groene stipjes: bladluis of dopluis, komt weinig voor bij stevige kamerplanten zoals de kokospalm

Isoleer je palm zo snel mogelijk van andere planten

✔ Behandel met een insecticide voor kamerplanten zoals aangegeven in de handleiding tot het volledig weg is

Bloei

De kokospalm kan bloeien, maar dat gebeurt meestal pas na enkele jaren. De bloemen zijn klein en geurig. Het is onwaarschijnlijk dat je kamerplant vruchten krijgt door ons klimaat, ook als alle omstandigheden goed zitten.


Andere interessante planten

Hou je van de look van de kokospalm, maar past die toch niet helemaal bij je? Overweeg dan deze alternatieven.

Naam

Beschrijving

Dracaena

Tropische uitstraling, maar fleuriger door de kleurschakeringen in de spitse bladeren. Perfect voor een donkerder plekje in huis.

Goudpalm

Vollere struik met meerdere vertakkingen en smalle, gevederde bladeren. Perfect voor indirect zonlicht, uit de felle middagzon.

Yucca

Stevige stam met groene bladeren, maar gemakkelijker te verzorgen.

Bromelia ananas

Kortere levensduur, maar ook met een opvallende vrucht voor een extra tropische sfeer.

Kentiapalm

Iets breder blad dan de goudpalm, perfect voor een iets donkerder plekje in huis.

Niet zeker of je de juiste plantengids vond? Weet je misschien nog niet welke plant bij je past? Krijg dan advies op maat in de Aveve-winkel in je buurt.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met