Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Houtskool versus briketten

Als de keuze voor een houtskoolbarbecue is gemaakt, volgt de keuze tussen houtskool en briketten. Wat zijn nu precies de verschillen?

Goede kwaliteit

Het is belangrijk om houtskool of briketten van goede kwaliteit aan te schaffen. AVEVE heeft zowel houtskool als briketten in het assortiment en hecht veel waarde aan de kwaliteit daarvan. Inferieure houtskool bevat vaak veel onbruikbaar gruis en soms vind je zelfs touwtjes en steentjes in de zakken terug. Ook bij briketten is er kwaliteitsverschil, hoewel ze er op het oog exact hetzelfde uit zien. Iedere fabrikant hanteert een eigen vorm briket, de meest voorkomende is het ‘kussentje’. De keuze om de barbecue te vullen met houtskool of briketten is afhankelijk van een persoonlijke voorkeur, maar ook van wat je op de barbecue gaat bereiden. Daarom kan het handig zijn om beide soorten in huis te hebben. Hieronder de verschillen.

Houtskool

Houtskool is niets meer of minder dan stukken verkoold hout. Houtskool ontvlamt en gloeit over het algemeen makkelijk en snel. Houtskool bereikt een hogere temperatuur dan briketten. Als je bijvoorbeeld pizza op de barbecue wilt bakken, is houtskool dan ook een heel goede keuze. Maar dit betekent zeker niet dat je geen houtskool kunt gebruiken als je op een lagere temperatuur wilt garen. Hoe harder de houtsoort waarvan de houtskool is gemaakt en hoe groter de stukken, hoe langer de brandduur. Bovendien branden grote stukken kwaliteitshoutskool heel gelijkmatig, wat goed is voor een gelijke garing van je ingrediënt of gerecht. Houtskool van goede kwaliteit brandt helemaal op en laat weinig as achter.

8a917cb2-db8b-4dfd-9cff-a61800cacd13.jpeg

Briketten

Briketten bestaan uit vermalen verkoold hout met een bindmiddel, vaak zetmeel. Doordat ze onder hoge druk in een vorm worden geperst zijn briketten zeer compact. Hierdoor duurt het in principe langer voordat een briket goed gloeit, maar het voordeel is dat ze langer branden en dus zuinig zijn in gebruik. Omdat ze allemaal dezelfde vorm hebben, branden briketten ook zeer gelijkmatig. Als je een lange barbecuesessie hebt gepland, bijvoorbeeld omdat je een groot stuk vlees langzaam wilt garen, is een lange brandduur een voordeel. De kans is dan klein dat je tussendoor bij moet vullen. Naast de gewone briket heb je ook de kokosbriket. Deze is gemaakt van de schil van de kokosnoot en is dus erg duurzaam. De brandeigenschappen zijn uitstekend en deze briket laat weinig as achter.

b6ab8782-c9b6-421e-82b0-a61800cacd76.jpeg

Houtskool- of brikettenstarter

Wanneer je het lastig vindt om houtskool of briketten aan te steken, is een houtskool- of brikettenstarter een ontzettend handig hulpmiddel. Het zorgt ervoor dat je brandstof snel en gelijkmatig gaat gloeien. Je vult de starter met houtskool of briketten en plaatst deze boven een aantal aangestoken aanmaakblokjes in de barbecue (waar straks de gloeiende brandstof komt). Door de ‘schoorsteen’-trek zal de brandstof sneller gebruiksklaar zijn dan wanneer je aanmaakblokjes tussen de houtskool of briketten aansteekt. Diezelfde trek zorgt ervoor dat de houtskool of briketten gelijkmatig gaan branden. Keer de gloeiende houtskool of briketten voorzichtig - en met een hittebestendige handschoen aan - in de barbecue. Plaats het rooster en de barbecue kan beginnen!

28bda806-33a5-470a-aec9-a61800cacdc5.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met